Αθήνα, 22.05.2021

Η ΕΠΙΟΝΗ σε συνεργασία με τις οργανώσεις “Η Καρδιά του Παιδιού”, “Σκυτάλη” και της “Ένωσης Καρδιοπαθών Αξιωματικών Π.Ν. – Λ.Σ. και Φίλων”, την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 πραγματοποίησε με επιτυχία webinar,  υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και μεταβολισμού,της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Global HEART Hub με θέμα “Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους”.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εξαιρετικοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ασθενείς με καρδιακές παθήσεις. 

Ο Ηλίας Τσούγκος, Διευθυντής της 6ης Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Υγεία, αναφέρθηκε στην αξία της σωματικής άσκησης. Η ενδοκρινολόγος ,κα Βάγια Λαμπαδιαρη, Αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, αναφέρθηκε στην σχέση του διαβήτη με την καρδιοπάθεια. Ο Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Ιγνάτιος Οικονομίδης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του καπνίσματος. Ο  Ψυχολόγος, Φώτης Βαρελάς, από το σωματείο “Η Καρδιά του Παιδιού”, αναφέρθηκε στην συμβολή των φροντιστών στη διαχείριση του  προεγχειρητικού άγχους παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες. Ο Καρδιολόγος, Χρήστος Μανιώτης και ο Ερευνητής, Όμηρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκαν σε εφαρμογές καινοτόμων Τεχνολογιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που υποστηρίζουν την καθημερινότητα ασθενών με καρδιακές παθήσεις. Ο μεταμοσχευμένος  καρδιάς και μέλος του ΔΣ του σωματείου ΣΚΥΤΑΛΗ κος Σωτηρης Χαραλάμπους αναφέρθηκε σημασία του φροντιστή ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο στάδιο της μεταμόσχευσης καρδιάς. Η Αλλεργιολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια  κα Κέλλυ Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε στην συμβολή του φροντιστή ατόμου με καρδιοπάθεια στην διαχείριση των ψυχολογικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Ο Σταύρος Τερζάκης, συνήγορος ασθενών και αντιπρόεδρος του σωματείο ΕΠΙΟΝΗ και μέλος του Δ.Σ του σωματείου Ένωση Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος και Φίλων ανέπτυξε τρόπους εξασφάλισης αιμοδοσίας υπέρ των καρδιοπαθών.Τέλος, ο  κ. Χρήστος Νίκας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Emergency Help, αναφέρθηκε στην Διαχείριση ασθενών με COVID-19 μέσω τηλεϊατρικής.

Χορηγοί της ημερίδας ήταν το  Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού, η εταιρεία Emergency Help και η Novartis (Hellas). Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες:  www.psychologynow.gr, https://dailypharmanews.gr/ και www.iatronet.gr