Ενημέρωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το SYNAGIS εξαιρείται από το πλαφόν συνταγογράφησης, οπότε μπορούν οι Παιδίατροι και οι Παιδοκαρδιολόγοι να το συνταγογραφούν, χωρίς να παραπέμπουν τους γονείς σε άλλους ιατρούς που πιθανόν να έχουν μεγαλύτερο πλαφόν, καθώς και τη δυνατότητα αυτόματης προέγκρισης σε περίπτωση που δε συνεδριάζουν οι επιτροπές, για να μειωθεί η ταλαιπωρία των γονιών!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΠΥΥ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ SYNAGIS

ΠΛΑΦΟΝ_ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ SYNAGIS

PROTOPORIAKI EXETASI GIA PAIDIA ME KARDIOPATHEIES_ELEYTHEROS TYPOS_36_2014-01-29

Επιστολή από τον Παύλο Μαυρικάκη 19.06.2013

Αγαπητή «Καρδιά του Παιδιού»,

Την περασμένη Κυριακή έτρεξα στα 10 χιλιόμετρα του RunGreece στο Ηράκλειο Κρήτης και τερμάτισα με χρόνο 50΄ παρόλη τη ζέστη που επικρατούσε και τις παρατεταμένες ανηφόρες. Βγήκα στην κατηγορία μου (40-45 ετών) 8ος και στη γενική, 67ος στους 304 δρομείς που τερμάτισαν. Όπως πάντα αφιερώνω τους αγώνες σε όλους όσους γεννήθηκαν με συγγενή καρδιοπάθεια και θέλω να αντλούν δύναμη και αισιοδοξία από τη δική μου περίπτωση που με τη βοήθεια του Θεού είμαι ιδιαίτερα υγιής! Εύχομαι ότι καλύτερο και καλή συνέχεια στις δραστηριότητες και την προσφορά του Πανελλήνιου Συλλόγου.

Από καρδιάς, Παύλος Μαυρικάκης

Ένα εξαιρετικό παραμύθι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών από τη Μαρία Γιαννικουρή «Στην κοιλάδα του Μάστορα Παππούλη»

Μια φορά κι έναν καιρό, σε τόπους μακρινούς, αλλά ίσως και κοντινούς, σε μια ολόλευκη κοιλάδα φανταστική αλλά ίσως και πραγματική, ζούσε ο «Μάστορας Παππούλης». Ο «Μάστορας Παππούλης» ήταν ένας γλυκός και πράος γέροντας, με άσπρα γένια και μαλλιά, ντυμένος πάντα με κάτασπρα ρούχα. Είχε μορφή τόσο αγνή και φωτεινή που έμοιαζε σχεδόν με άγγελο. Παρέα του είχε όλη τη ζωή της κοιλάδας και ζούσε ήσυχα και μακριά από τους ανθρώπους. Πολύ συχνά, όμως, κάποιοι άνθρωποι τον αναζητούσαν. Κάνοντας άλλοτε μεγάλο ταξίδι κι άλλοτε μικρό, τον έβρισκαν στην κοιλάδα του. Ήταν αναγκαίο να τον βρουν για να βρουν την ευτυχία τους! Βλέπεις ο «Μάστορας Παππούλης» είχε ένα υπέροχο χάρισμα… Ο «Μάστορας Παππούλης» μαστόρευε καρδούλες. Ναι, ναι! Καρδούλες! Μαστόρευε όλες τις καρδούλες, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες. Του τις πήγαιναν όπως και αν ήταν κι εκείνος τις έφτιαχνε. Τί κι αν είχαν χάσει το χρώμα τους, τί κι αν είχανε σπάσει, τί κι εάν έλειπαν κομματάκια, τί κι αν το τικ τακ δεν ήτανε σωστό.. Με το ταλέντο και την χάρη του όλες έφευγαν από την κοιλάδα ολοκόκκινες και ζωηρές, να χτυπούν δυνατά και καθαρά όπως έπρεπε. Και οι άνθρωποι ήταν και πάλι ευτυχισμένοι. Και εάν κάτι χρειαζόταν στο μέλλον μπορούσαν πάντα να επιστρέψουν για μία «μίνι – επισκευή». Ο «Μάστορας Παππούλης» ήταν συνέχεια εκεί και είχε φροντίσει για όλα!

Ο «Μάστορας Παππούλης» πάντοτε έκανε ότι μπορούσε. Θυμάται τον εαυτό του να «μαστορεύει» καρδούλες από πολύ-πολύ παλιά. Την ήξερε καλά τη δουλειά του! Αλλά δεν ήταν πάντα το ίδιο εύκολη η κάθε επισκευή. Γι’ αυτό και άλλες καρδούλες τις κρατούσε πολύ και άλλες πιο λίγο. Βέβαια με τον καιρό είχε μάθει πολλά κι έτσι όσες καρδούλες του πήγαιναν πια, εκείνος τις φρόντιζε και τις είχε έτοιμες να επιστρέψουν στους ανθρώπους πολύ πιο γρήγορα! Όσο πέρναγαν τα χρόνια η φήμη του «Μάστορα Παππούλη» διαδόθηκε. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τον επισκέπτονταν με τις «ευαίσθητες καρδούλες» στα χέρια τους, για να ζητήσουν τη βοήθεια του και τις γνώσεις του και ύστερα να φύγουν ευτυχισμένοι. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έπρεπε να ξεκινήσουν για το ταξίδι της «νίκης». Ευτυχώς πλέον δεν ήταν μόνοι τους. Όλοι όσοι είχαν κατά καιρούς επισκεφθεί τον «Μάστορα Παππούλη» και είχαν βιώσει τις εκπληκτικές του ικανότητες στο «μαστόρεμα» είχαν ταχθεί να βοηθούν και τους υπόλοιπους που τον χρειάζονταν. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, γιατί η διαδρομή ήταν δύσκολη και μακρινή! Για ορισμένους φάνταζε ακατόρθωτη… Άσε που δεν μπορούσες εύκολα να βρεις και την κοιλάδα! Γι’ αυτό κι ο «Μάστορας Παππούλης», μόλις τελείωνε με το όποιο μαστόρεμα, φρόντιζε να βάζει μέσα σε κάθε γερή πια καρδούλα κι έναν «χάρτη», ώστε να είναι εύκολο να τον ξαναβρούν και οι ίδιοι αλλά και οι υπόλοιποι. Ήταν πολύ σοφός o «Μάστορας Παππούλης» και πίστευε στην αγάπη, την συμπόνια και την δύναμη των ανθρώπων. Ήξερε πως καθένας από αυτούς που έφευγε ευτυχισμένος από την κοιλάδα θα μοιραζόταν τον «χάρτη» με κάποιον άλλον που θα είχε ανάγκη για «μαστόρεμα». Κάπως έτσι πέρναγε ο καιρός και η αλυσίδα μεγάλωνε. Ο «Μάστορας Παππούλης» δούλευε κι οι ίδιοι οι άνθρωποι από μόνοι τους αποτελούσαν τους βοηθούς του. Αλλά όσο πέρναγε ο καιρός τόσο μεγάλωνε κι ο αριθμός αυτών που τον αναζητούσαν.. Κι όσο μεγάλωνε ο αριθμός αυτών που τον αναζητούσαν τόσο και η κοιλάδα φάνταζε πιο μακρινή και πιο δυσεύρετη.. Μια μέρα καταφτάνει στα μέρη του μια ομάδα ανθρώπων. Πρόσωπα ζωντανά, γελαστά, όμορφα, κάποια μάλιστα και γνώριμα στον «Μάστορα». Είχαν μαζέψει αρκετές μικρές καρδούλες που χρειάζονταν «επισκευή». Τον βρήκαν να μαστορεύει ως συνήθως αλλά πρώτη φορά σκυθρωπό. Πάντα ήταν χαμογελαστός και τώρα σκυθρωπός! Τί να ‘χε γίνει;

– «Μα γιατί Μάστορα Παππούλη είσαι κατσούφης; Τί συμβαίνει;» ευθύς αμέσως ρώτησαν. Έπρεπε να μάθουν!

– «Ξέρετε, δεν είναι ότι κουράστηκα, ποτέ δεν κουράζομαι! Αλλά καταφτάνουν πολλές-πολλές καρδούλες πλέον. Φοβάμαι μήπως δεν τις προλάβω όλες κάποια στιγμή..! Χίλιες σχεδόν είναι μόνο από το κοντινότερο χωριό.. Και ‘γω είμαι ένας…!».
– «Μάστορα Παππούλη χρειάζεσαι κι άλλους βοηθούς, αυτό είναι! Να προσλάβεις κι άλλους βοηθούς!!!», είπαν με μια φωνή.
-«Βοηθούς; Να προσλάβω; Μα εγώ δεν έχω τίποτα να προσφέρω στους βοηθούς σαν αντάλλαγμα, παρά μόνο την αγάπη και τον χάρτη για να με βρίσκουν…».
– «Μα Μάστορα Παππούλη προσφέρεις ευτυχία με το μαστόρεμα σου! Αυτό εσύ το λες τίποτα;» φώναξαν πάλι όλοι μαζί.
– «Και πώς θα έρθουν οι καινούριοι βοηθοί; Είναι δύσκολο να βρουν την κοιλάδα μόνοι τους. Ως τα τώρα κάποιος τους έδειχνε το δρόμο κι αν ψάχνανε μόνοι τους υπήρχε κίνδυνος να χαθούν! Κι εγώ είμαι γέρος, δε με σώνουν τα πόδια μου να τρέξω να τους βρω…».
– «Κάτσε εδώ που κάθεσαι Μάστορα Παππούλη», φώναξαν κι αυτή τη φορά η φωνή ακούστηκε σαν μια γροθιά.

Η παρέα των ανθρώπων κοιτάχτηκε χαμογελώντας. Σήκωσαν ψηλά τις δικές τους καρδιές και τις έκαναν μπαλόνια κατακόκκινα. Άρχισαν να τρέχουν δυνατά και γρήγορα αφήνοντας τα μπαλόνια να φύγουν ψηλά! Σύντομα ο κατάλευκος ουρανός της ολόλευκης κοιλάδας έγινε θάλασσα από κόκκινα μπαλόνια-καρδιές. Μια θάλασσα που φαινόταν ως τα πέρατα της γης! Και τότε όλοι σχεδόν έτρεξαν να δουν τί συμβαίνει, έτρεξαν να πιάσουν από ένα μπαλόνι να το πάνε πίσω στη κοιλάδα. «Χάρτης» ήταν πια ο ίδιος ο ουρανός…

Στις 14 Φεβρουαρίου δεν γιορτάζουν μόνο οι ερωτευμένοι! Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας, Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού» διοργανώνει «Συμβολική Πορεία», την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου από τις 10:00 ως τις 12:00 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (14 Φεβρουαρίου) και σκοπεύει στην ενημέρωση και την αφύπνιση του κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καρδιοπαθή παιδιά και οι οικογένειές τους. Δρομείς του Κλασσικού Μαραθωνίου Δρόμου θα διανύσουν συμβολικά την απόσταση 2 χιλιομέτρων ενώ φίλοι και εθελοντές της «Καρδιάς του Παιδιού», φορώντας άσπρες και κόκκινες μπλούζες, θα μοιράζουν μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς & έντυπο ενημερωτικό υλικό. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10:00 πμ από το Ζάππειο Μέγαρο και θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), ακολουθώντας την εξής διαδρομή: Ζάππειο, Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Παναθηναϊκό Στάδιο. Στην αφετηρία και στον τερματισμό θα υπάρχουν μικρά stand όπου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφόρηση. Στη δράση αυτή καλούνται να συμμετέχουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, πάσχοντες και μη.

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV): Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η γέννηση ενός παιδιού είναι πάντα μια στιγμή χαράς και ενθουσιασμού. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια νέα πρόκληση και μια νέα ευθύνη. Ως γονιός ενός παιδιού που γεννήθηκε με συγγενή καρδιοπάθεια έρχεστε αντιμέτωπος με ειδικές προκλήσεις και ευθύνες. Ο γιατρός σας σας ενημέρωσε για το είδος της καρδιοπάθειας που αντιμετωπίζει το μωράκι σας. Τα μωράκια με συγγενείς καρδιοπάθειες εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης των πνευμόνων από ένα ιό που ονομάζεται αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV 1,2. Παρακάτω θα εξηγήσουμε πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να εκτεθεί το μωρό σας στον ιό αυτόν, με συνεπακόλουθο την πιθανή λοίμωξη των πνευμόνων του. 

Βρέφη υψηλού κινδύνου για RSV λοίμωξη Ως RSV (respiratory syncytial virus)  θα αναφέρουμε απο εδώ και στο εξής τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν συνηθισμένο ιό του αναπνευστικού. Μερικά βρέφη έχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν με RSV λοίμωξη. Τα πρόωρα και αυτά με χρόνια πνευμονοπάθεια ή με μέτρια ως σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από RSV λοίμωξη1,2. Η προφύλαξη του μωρού σας από την RSV λοίμωξη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο το μωρό σας να νοσήσει σοβαρά από τον RSV, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει ακόμη και εισαγωγή στο νοσοκομείο.2

 Το μωρό σας και ο RSV Επειδή η συγγενής καρδιοπάθεια του μωρού σας μπορεί να επηρρεάσει την  ποσότητα οξυγόνου στο αίμα του, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι πνεύμονες του μωρού σας δουλεύουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία του παιδιού σας από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως αυτή από RSV. O RSV είναι ένας πολύ συχνός ιός της βρεφικής και της πρώτης παιδικής ηλικίας. Αποτελεί το πιο συχνό αίτιο για βρογχιολίτιδες και πνευμονίες  κατά τον πρώτο χρόνο ζωής και προσβάλλει σχεδόν όλα τα παιδιά έως την ηλικία των 2-3 ετών 1,2,3.  Στα περισσότερα παιδιά και τους ενήλικες, ο RSV προκαλεί συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως ρινική συμφόρηση ή καταρροή, βήχα, ωτίτιδα, χαμηλό πυρετό και πονόλαιμο 2.΄Ομως σε μερικά υψηλού κινδύνου νεογνά, o RSV μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στους πνεύμονες. Αυτά τα μωράκια μπορεί να αρρωστήσουν βαριά και να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.1,2

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα παρακάτω:

1. Ο RSV είναι συνηθισμένος ιός που μεταδίδεται με τη σωματική επαφή, όπως το άγγιγμα , το φιλί ή τη χειραψία με τον φορέα του ιού1,4.

2. Ο ιός μεταφέρεται επίσης με τον αέρα όταν  κάποιος που φέρει τον ιό φταρνίζεται ή βήχει1,4.

3. Ο RSV μπορεί να μείνει ενεργός σε μια επιφάνεια ή σε ένα χαρτομάντηλο για ώρες 1.

4. H λοίμωξη από RSV είναι πολύ συνηθισμένη όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος και στους παιδικούς σταθμούς1,4

5. Κάποιος μπορεί να εκτεθεί στον ιό και να τον μεταδώσει χωρίς να το γνωρίζει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είστε πολύ προσεκτικοί και να πάρετε μέτρα προφύλαξης έναντι του RSV. Οι RSV λοιμώξεις τείνουν να έχουν έξαρση από το χειμώνα έως την άνοιξη στα εύκρατα κλίματα όπως αυτό της Ελλάδας.

Μειώστε την έκθεση του παιδιού σας στον RSV Yπάρχουν πολλά πράγματα που εσείς, ως γονείς, μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο για RSV λοίμωξη, τόσο στο σπίτι όσο και μακριά από αυτό.

1. Πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, πριν αγγίξετε το μωρό σας1

2. Αν έχετε κρυολόγημα ή πυρετό, να γνωρίζετε ότι φιλώντας το μωρό σας μπορεί να του μεταδώσετε τον ιό. Αντί για αυτό πάρτε το αγκαλιά ή χαϊδέψτε το στο κεφάλι4.

3. Αν άλλα παιδάκια έχουν κρυολόγημα ή πυρετό, προσπαθήστε να τα κρατήσετε μακριά από το μωρό σας. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, από τη στιγμή  που τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τον λόγο που δεν μπορούν να είναι κοντά στο μωρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να ορίσετε έναν «ειδικό χώρο» για τα άλλα παιδιά, όπως και το μωρό σας έχει το δικό του ειδικό χώρο στο σπίτι.

4. Κρατήστε όσους έχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή πυρετού μακριά από το μωρό σας.

5. Κρατήστε το μωρό σας μακριά από μέρη με συνωστισμό (όπως παιδικούς σταθμούς  ή μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, όπου τα μωρά πάνε από αγκαλιά σε αγκαλιά, και από άλλα μέρη, όπως μεγάλα εμπορικά κέντρα) 1,4.

6. Μην καπνίζετε κοντά στο μωρό σας. Απαγορέψτε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι1.

7. Σε μερικά μωρά με συγγενή καρδιοπάθεια συνιστάται να χορηγoύνται προληπτικά αντισώματα έναντι του RSV, ώστε να προφυλαχθούν κατά τη χειμερινή περίοδο και να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης από τον ιό αυτό5. Ρωτήστε το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Aν το μωρό σας νοσήσει από τον RSV  Μάθετε να αναγνωρίζετε αν το μωρό σας είναι άρρωστο ή έχει πυρετό. Μια αλλαγή στην συμπεριφορά του μωρού σας, όπως το να μην έχει διάθεση για φαγητό ή το να έχει έναν αδικαιολόγητο εκνευρισμό, μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα μιας ασθένειας. Αν τα ήπια συμπτώματα κρυολογήματος συνεχίζονται ή χειροτερεύουν, ή το μωρό σας αρχίσει να βήχει ή έχει συμπτώματα συριγμού (ένας ήχος σαν σφύριγμα όταν αναπνέει), αναπνέει  πιο γρήγορα, ή έχει δυσκολίες στην αναπνοή, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Για μερικά νεογνά με μέτρια ως σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια, ακόμη και μια ήπια λοίμωξη από RSV, πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει αν πρέπει να πάρετε επιπλέον προφυλάξεις αν το μωρό σας κολλήσει RSV. Γενικά, σιγουρευτείτε ότι κρατάτε το μωρό σας ζεστό και άνετο. Θυμηθείτε ότι εσείς γνωρίζετε το καλύτερο για το μωρό σας.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για οποιοδήποτε ερώτημα έχετε.

 References:

1. The Hospital for Sick Children. About Kids Health. Respiratory syncytial virus (RSV) Available at: http://www.aboutkidshealth.ca/Query.aspx?qt =Respiratory%20Syncytial%20Virus. Accessed on May 28, 2009.

2. Canadian Lung Association. Diseases A-Z. Respiratory syncytial virus (RSV). Available at: http://www.lung.ca/diseases-maladies/a-z/rsv-vrs/index_e.php. Accessed on May 28, 2009.

3. Centers for Disease Control and Prevention. Respiratory syncytial virus (RSV), Infection and Incidence. Available at: http://www.cdc.gov/rsv/about/ infection.html. Accessed on May 28, 2009.

4. Centers for Disease Control and Prevention. RSV: Frequently asked questions. Available at: http://www.cdc.gov/RSV/about/faq.html. Accessed on May 28, 2009.

5. Παιδιατρική 2006;69:69-71

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2012 Η ψυχή μπορεί να σηκώσει βάρη… μπορεί να τρέξει γρήγορα… μπορεί να πηδήξει μακριά… μπορεί να σημαδέψει σωστά… μπορεί να κολυμπήσει σα δελφίνι… μπορεί να αναστήσει ένα άρρωστο σώμα… μπορεί να σηκώσει τη σημαία στον πιο ψηλό ιστό… μπορεί να φέρει δάκρυα στα μάτια… μπορεί να κάνει ένα πληγωμένο έθνος περήφανο… μπορεί να φέρει και χαμόγελα ελπίδας! Ευχαριστούμε τον Παύλο Μάμαλο, τον Πασχάλη Σταθελάκο, τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη, τον Νίκο Πανανό και τα άλλα παιδιά γιατί η κρατική απουσία δεν τους πτόησε και βρέθηκαν εκεί που έπρεπε. Ας παραδειγματιστούμε από τη δύναμή τους σε πείσμα των χαλεπών καιρών!!!

Βαρελάς Φώτης, ψυχολόγος του Συλλόγου «Η Καρδιά του Παιδιού»

Θετικές εξελίξεις  για την προφύλαξη βρεφών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό Θετικές εξελίξεις για την προφύλαξη των παιδιών μας από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Το μόνο φάρμακο που επιτυγχάνει αποτελεσματική προφύλαξη, καλύπτεται 100%  από όλα τα ταμεία, βάσει πρόσφατης απόφασης. Συγκεκριμένα,  με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27/7/2011 το palivizumab (Synagis®) εντάχθηκε στην ανανεωμένη λίστα φαρμάκων που συμπεριλαμβάνονται στον Ν. 3816/2010,και συνεπώς καλύπτεται 100% για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός προσβάλλει όλα τα βρέφη ως την ηλικία των 2 ετών κατά την περίοδο του χειμώνα. Σε μωρά με αιμοδυναμικά σημαντική καρδιοπάθεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στο αναπνευστικό, όπως βρογχιολίτιδα ή πνευμονία. Στα βρέφη αυτά, συστήνεται διεθνώς η χορήγηση του Synagis® για την προφύλαξή τους έναντι του συγκεκριμένου ιού. Για την προμήθεια του φαρμάκου, χρειάζεται γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού και έγκριση της ειδικής επιτροπής του Ε.Ο.Π.Π.Υ.

Κάνετε κλικ εδώ για να διαβάσετε το NOMOS3816_8oς2010 και τη DIEYRIMENH LISTA 3816- FEK 1666 270711