RSV λοίμωξη και παιδί με καρδιοπάθεια

RSV Εισαγωγή

Η γέννηση ενός παιδιού είναι πάντα μια στιγμή χαράς και ενθουσιασμού. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια νέα πρόκληση και μια νέα ευθύνη. Ως γονιός ενός παιδιού που γεννήθηκε με συγγενή καρδιοπάθεια έρχεστε αντιμέτωπος με ειδικές προκλήσεις και ευθύνες.

Ο γιατρός σας σας ενημέρωσε για το είδος της καρδιοπάθειας που αντιμετωπίζει το μωράκι σας.

Τα μωράκια με συγγενείς καρδιοπάθειες εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης των πνευμόνων από ένα ιό που ονομάζεται αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV 1,2. Παρακάτω θα εξηγήσουμε πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να εκτεθεί το μωρό σας στον ιό αυτόν, με συνεπακόλουθο την πιθανή λοίμωξη των πνευμόνων του.

Βρέφη υψηλού κινδύνου για RSV λοίμωξη

Ως RSV (respiratory syncytial virus)  θα αναφέρουμε από εδώ και στο εξής τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν συνηθισμένο ιό του αναπνευστικού. Μερικά βρέφη έχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν με RSV λοίμωξη. Τα πρόωρα και αυτά με χρόνια πνευμονοπάθεια ή με μέτρια ως σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από RSV λοίμωξη1,2.

Η προφύλαξη του μωρού σας από την RSV λοίμωξη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο το μωρό σας να νοσήσει σοβαρά από τον RSV, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει ακόμη και εισαγωγή στο νοσοκομείο.2

Το μωρό σας και ο RSV

Επειδή η συγγενής καρδιοπάθεια του μωρού σας μπορεί να επηρρεάσει την  ποσότητα οξυγόνου στο αίμα του, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι πνεύμονες του μωρού σας δουλεύουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία του παιδιού σας από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως αυτή από RSV.

O RSV είναι ένας πολύ συχνός ιός της βρεφικής και της πρώτης παιδικής  ηλικίας. Αποτελεί το πιο συχνό αίτιο για βρογχιολίτιδες και πνευμονίες  κατά τον πρώτο χρόνο ζωής και προσβάλλει σχεδόν όλα τα παιδιά έως την ηλικία των 2-3 ετών 1,2,3.

Στα περισσότερα παιδιά και τους ενήλικες, ο RSV προκαλεί συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως ρινική συμφόρηση ή καταρροή, βήχα, ωτίτιδα, χαμηλό πυρετό και πονόλαιμο 2.΄Ομως σε μερικά υψηλού κινδύνου νεογνά, o RSV μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στους πνεύμονες. Αυτά τα μωράκια μπορεί να αρρωστήσουν βαριά και να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.1,2

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα παρακάτω:

 • Ο RSV είναι συνηθισμένος ιός που μεταδίδεται με τη σωματική επαφή, όπως το άγγιγμα , το φιλί ή τη χειραψία με τον φορέα του ιού1,4.
 • Ο ιός μεταφέρεται επίσης με τον αέρα όταν κάποιος που φέρει τον ιό φταρνίζεται ή βήχει1,4.
 • Ο RSV μπορεί να μείνει ενεργός σε μια επιφάνεια ή σε ένα χαρτομάντηλο για ώρες 1.
 • H λοίμωξη από RSV είναι πολύ συνηθισμένη όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος και στους παιδικούς σταθμούς1,4
 • Κάποιος μπορεί να εκτεθεί στον ιό και να τον μεταδώσει χωρίς να το γνωρίζει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είστε πολύ προσεκτικοί και να πάρετε μέτρα προφύλαξης έναντι του RSV.

Οι RSV λοιμώξεις τείνουν να έχουν έξαρση από το χειμώνα έως την άνοιξη στα εύκρατα κλίματα όπως αυτό της Ελλάδας.

Μειώστε την έκθεση του παιδιού σας στον RSV

Yπάρχουν πολλά πράγματα που  εσείς, ως γονείς, μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο για RSV λοίμωξη, τόσο στο σπίτι όσο και μακριά από αυτό.

 • Πλύντε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, πριν αγγίξετε το μωρό σας1
 • Αν έχετε κρυολόγημα ή πυρετό, να γνωρίζετε ότι φιλώντας το μωρό σας μπορεί να του μεταδώσετε τον ιό. Αντί για αυτό πάρτε το αγκαλιά ή χαϊδέψτε το στο κεφάλι4.
 • Αν άλλα παιδάκια έχουν κρυολόγημα ή πυρετό, προσπαθήστε να τα κρατήσετε μακριά από το μωρό σας. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, από τη στιγμή που τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τον λόγο που δεν μπορούν να είναι κοντά στο μωρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να ορίσετε έναν «ειδικό χώρο» για τα άλλα παιδιά, όπως και το μωρό σας έχει το δικό του ειδικό χώρο στο σπίτι.
 • Κρατήστε όσους έχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή πυρετού μακριά από το μωρό σας.
 • Κρατήστε το μωρό σας μακριά από μέρη με συνωστισμό (όπως παιδικούς σταθμούς ή μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, όπου τα μωρά πάνε από αγκαλιά σε αγκαλιά, και από άλλα μέρη, όπως μεγάλα εμπορικά κέντρα) 1,4.
 • Μην καπνίζετε κοντά στο μωρό σας. Απαγορέψτε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι1.
 • Σε μερικά μωρά με συγγενή καρδιοπάθεια συνιστάται να χορηγoύνται προληπτικά αντισώματα έναντι του RSV, ώστε να προφυλαχθούν κατά τη χειμερινή περίοδο και να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης από τον ιό αυτό5.

Ρωτήστε τον ιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Aν το μωρό σας νοσήσει από τον RSV

Μάθετε να αναγνωρίζετε αν το μωρό σας είναι άρρωστο ή έχει πυρετό. Μια αλλαγή στην συμπεριφορά του μωρού σας, όπως το να μην έχει διάθεση για φαγητό ή το να έχει έναν αδικαιολόγητο εκνευρισμό, μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα μιας ασθένειας. Αν τα ήπια συμπτώματα κρυολογήματος συνεχίζονται ή χειροτερεύουν, ή το μωρό σας αρχίσει να βήχει ή έχει συμπτώματα συριγμού (ένας ήχος σαν σφύριγμα όταν αναπνέει), αναπνέει  πιο γρήγορα, ή έχει δυσκολίες στην αναπνοή, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Για μερικά νεογνά με μέτρια ως σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια, ακόμη και μια ήπια λοίμωξη από RSV, πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει αν πρέπει να πάρετε επιπλέον προφυλάξεις αν το μωρό σας κολλήσει RSV.

Γενικά, σιγουρευτείτε ότι κρατάτε το μωρό σας ζεστό και άνετο. Θυμηθείτε ότι εσείς γνωρίζετε το καλύτερο για το μωρό σας.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για οποιοδήποτε ερώτημα έχετε.